X% LARP

Aloittelijaystävällinen liveroolipeli Ylöjärvellä 20.–22.9.2019

Valmistautuminen

Täältä löytyy apuja peliviikonloppuun valmistautumiseen, kuten pakkauslista ja neuvoja hahmoprofiilin sisäistämiseen. Valmistautumisesta ei kannata ottaa stressiä, kaikki hoitavat sen tavallaan, mutta hyvä ja ajoissa tehty valmistautuminen usein auttaa välttämään viime hetken stressin.

Pukeutumisohjeet

Omien oleskelu- ja vaihtovaatteidesi lisäksi tarvitset peliin hahmosi rooliasun eli henkilökohtaiset propit. Ingame-vaatteiksi sopivat hahmon luonteen ja statuksen mukaiset arkiset tai hieman näyttävämmät vaatteet. Ne ovat sellaiset vaatteet, jotka hahmo on ottanut itselleen mukaan avaruusalukselle. Voit halutessasi käyttää inspiraationa hahmon pukeutumista alkuperäislähteessään. Suora cosplay ei kuitenkaan ole tarpeellista; huomioi myös hahmoprofiilissa kerrotut asiat ja oma mukavuutesi, sillä larpatessa liikkuvuus on tärkeää.

Lisäksi asusteet, maskeeraus, peruukin käyttö, bindaaminen, toppaus ym. hahmon sukupuolen, ulkonäön ja luonteen korostaminen on oikein sallittua, mutta ei pakollista. Sisäkenkien ja korkokenkien käyttö on sallittua, mutta huomaa mukavuuden ja turvallisuuden kannalta, että pelipaikalla on jyrkkiä portaita ja voit joutua olemaan jaloillasi suuren osan päivästä. Leirikeskuksen lattiat voivat olla syyskuussa jo viileät, ja toisaalta sisällä voi porukalla liikkuessa tulla myös kuuma.

Proppautuminen ei ole tämän pelin pääpaino, joten sen suhteen ei kannata stressata tai ottaa suorituspaineita. Toki hahmonmukainen olemus tuo todella kivasti tunnelmaa itselle ja muille, joten siihen voi halutessaan panostaa. Alathan hankkia proppejasi vasta, kun sinulle on kerrottu, mitä hahmoa tulet pelaamaan. Pelaajien Facebook-ryhmässä voit myös pyytää toisilta proppeja lainaan tai tarjota omiasi muille.

Pakkauslista

Listasimme asioita, jotka on otettava mukaan (ja asioita, joiden ottamista voit harkita tilanteen mukaan). Pelin ajaksi offgame-tavarat ja -laukut laitetaan sänkyjen alle piiloon, joten suosittelemme ottamaan mukaan hahmolle sopivan laukun pelin ajaksi hahmon tavaroille. Tavarat kannattaa pakata tiiviisti ja ottaa mukaan vain tarpeellinen, sillä sekä huoneissa että autokyydeissä on vain rajallinen määrä tilaa.

□ omat offgame-vaatteet, yövaatteet, vaihtovaatteet
□ hahmon ingame-vaatteet, ks. Pukeutumisohjeet
□ hyvät kengät pihalla liikkumiseen
(□ sisäkengät tai lämpimät sukat)
(□ ingame-laukku, muita hahmon tavaroita)
(□ tekemistä hiljaisempiin hetkiin)
(□ lämmintäkin vaatetta)

□ tyynyliina, aluslakana ja pussilakana, tai makuupussi
□ pyyhe, peseytymistarpeet, shampoo
□ hammasharja ja -tahna, dödö, hygieniatarpeet
(□ meikit, asusteet, peili, binderi)
(□ hiustenlaittovälineet, peruukki)
(□ hakaneuloja, ompelutarvikkeet korjauksiin)

□ kännykkä ja laturi
□ profiili ja muistiinpanot
□ kynä, paperia, teippiä
(□ korvatulpat, unimaski)
(□ jatkojohto kännykän laturille)
(□ omat lääkkeet ja tarvikkeet)

□ eväät perjantai-iltapäivälle
(□ muuta ruokaa, evästä, karkkia, juotavaa)

Muista myös…
□ tavarat, jotka olet luvannut lainaksi muille!
□ muistuttaa ihmisiä, jotka ovat luvanneet tuoda sinulle jotain!

Hahmon sisäistäminen

Jokaisella on oma tapansa valmistautua hahmoon, eli sisäistää hahmoprofiilissa esiteltyä mielenmaailmaa, jotta hahmon larppaaminen onnistuu mahdollisimman mukavasti. Toiset ottavat mallia metodinäyttelijöiden keinoista, toiset opiskelevat profiilia ja materiaaleja kuin koulutyötä, toiset juttelevat vastapelaajilleen. Hyvä valmistautuminen auttaa usein välttämään suorituspaineita ja saamaan peliajasta mahdollisimman paljon irti. Tässä joitakin hyväksikoettuja vaihtoehtoja valmistautumiseen, joista voit valita itsellesi parhaiten sopivat:

  • Lue profiili huolellisesti monta kertaa: Opettele ulkoa tärkeimmät asiat, kuten lähikontaktien nimet, tämänhetkiset tavoitteet ja menneisyyden käännekohdat.
  • Keskustele hahmosta kirjoittajasi (yksilöbriiffi) ja vastapelaajiesi (kontaktoituminen) kanssa: Ota heihin yhteyttä, kun jotain uutta tulee mieleen ja pohtikaa yhdessä. Varo paljastamasta vastapelaajille asioita, joiden epäilet olevan salaisuus: ne voivat olla merkittävä yllätys, jonka on tarkoitettu paljastuvan vasta pelissä! Hahmoprofiileissa voi olla myös tarkoituksella risteävää tietoa, kysy kirjoittajaltasi, jos jokin on epäselvää.
  • Pohdi, mitä menneisyyden tapahtumat kertovat hahmosi luonteesta tai käytöksestä: Millaisia valintoja hän on tehnyt, mitä ne kertovat hänestä, miten menneisyys on voinut muokata häntä? Millaisia ihmissuhteita hänellä on ollut, miten se vaikuttaa nykyisyyteen? Miten voit tuoda näitä asioita esiin pelissä toiminnan ja sanojen kautta?
  • Pohdi pelissä mahdollisesti tapahtuvia asioita etukäteen ja tee itsellesi muistiinpanoja: Tärkeät toteutettavat juonet, kontaktien nimet & motiivit heitä koskien, vähemmän tärkeät juonikuviot, ylimääräinen tekeminen luppoajalle jne.
  • Pohdiskele hahmon luonnetta ja mielenkiinnon kohteita: Millaiselta ihmiseltä hän vaikuttaa, millainen ystävä, vihamies tai työntekijä hän on? Mitä hän arvostaa, mitä vastaan hän taistelee, mikä saa hänet iloiseksi, entä suuttumaan? Miten voit tuoda näitä asioita esiin pelissä toiminnan ja sanojen kautta? Ks. Luonteen luominen.
  • Pohdi, miten hahmosi eroaa sinusta: Mitä osia ulosannistasi ja päätöksistäsi haluat muokata eläytyessäsi tähän hahmoon? Eroavaisuudet voivat antaa joskus paljon enemmän tarttumapintaa kuin samankaltaisuudet.
  • Suunnittele hahmosi ulkomuotoa luonteenpiirteiden, statuksen tai lähdemateriaalin perusteella: Vaatteet ja asusteet, persoonalliset piirteet, ehkä myös meikki, maskeeraus ja peruukki. Proppien sovittaminen etukäteen voi tuoda hahmoa eloon yllättävän paljon. Voit myös koota vaikkapa musiikkisoittolistan tai Pinterest-taulun hahmon pohjalta, joko ikään kuin hahmo olisi itse koonnut sen, tai sen pohjalta, mitä mielikuvia hahmo sinussa herättää.
  • Tutustu hahmon lähdemateriaaliin ja hae inspiraatiota ulosantiin: Miten hahmo puhuu, elehtii, ilmehtii, mistä hänet tunnetaan? Muista, että jos alkuperäisen hahmon ja profiilin välillä on ristiriitoja, profiilin tiedot pätevät tässä pelissä.
  • Täydennä hahmoa vapaasti mielikuviesi pohjalta: Profiilissa ei tietenkään pystytä kertomaan hahmon persoonasta ja menneisyydestä kuin pääpiirteet, joten sinulla on vapaus täydentää tyhjät aukot itse. Kirjoittajalta kysymättä et saa kuitenkaan ennen peliä keksiä hahmollesi täysin uusia, mullistavia menneisyyden tapahtumia (voit täydentää jo kirjoitettuja), uusia ihmissuhteita pelin sisällä (ulkopuolella on ok) tai voimakkaasti maailmankuvaan vaikuttavia tai ristiriitaisia asioita. Älä epäröi kysyä kirjoittajaltasi, jos et ole varma, onko joku keksimäsi lisäys ok.

Luonteen luominen

Hahmon luonnetta miettiessäsi voit saada ideoita ja tukea seuraavasta listasta. Monet listassa esitetyistä kohdista ovat ääripäitä, ja hahmo voi toki olla jotain siitä väliltä. Voit vapaasti täydentää aukot, joita profiili jättää, omien mielikuviesi pohjalta, mutta luonteen pohja kerrotaan kyllä profiilissa selvästi.

Allaoleva lista on lainattu luvan kanssa ja pienin muutoksin Feenikslaulu-pelisarjan materiaaleista. Alkuperäinen teksti löytyy täältä.

Millainen moraali hänellä on? Tiukka, löyhä, hyvä, paha?
Onko hän optimisti vai pessimisti?
Onko hän positiivinen vai negatiivinen?
Onko hän vihainen vai iloinen?
Onko hän ahdistunut vai rento?
Onko hän kylmä vai lämmin?
Onko hän etäinen vai rakastava?
Onko hän huolehtiva vai välinpitämätön?
Onko hän ulospäinsuuntautunut vai ujo?
Onko hän puhelias/äänekäs vai hiljainen?
Onko hän suorapuheinen vai kiertelevä?
Onko hän rehellinen vai valehteleva?
Onko hän juoruileva vai osaako pitää salaisuudet?
Onko hän kömpelö vai sulavaliikkeinen?
Onko hän vilkas vai rauhallinen?
Onko hän tottelevainen vai kapinoiva?
Onko hän kiltti vai ilkeä?
Onko hän älykäs vai tyhmä?
Onko hän nopea vai hidas?
Onko hän rohkea vai pelkuri?
Onko hän luottavainen vai epäluuloinen?
Onko hän laiska vai ahkera?
Onko hän hyvän- vai pahantahtoinen?
Onko hän kiitollinen vai epäkiitollinen?
Onko hän ylpeä vai nöyrä?
Onko hän vastuullinen vai epäluotettava?
Onko hän itsekäs vai epäitsekäs?
Onko hän systemaattinen vai sekava?
Onko hän jääräpäinen vai vaihtaa helposti mielipiteitään?
Onko hän omaperäinen vai massan mukana menevä?
Onko hän johtaja vai seuraaja?
Onko hän pitkävihainen vai anteeksiantava?
Onko hän kärsivällinen vai kärsimätön?
Onko hän ajallaan vai usein myöhässä?
Onko hän lepsu vai tiukka?
Onko hän kypsä vai lapsellinen?
Onko hän kohtelias?
Katsooko hän menneisyyteen vai tulevaisuuteen?
Kuinka päättäväinen hän on? (ts. saako helposti tehtyä päätöksiä)
Kuinka kunnianhimoinen hän on?
Kuinka helposti hän luovuttaa?
Kuinka empaattinen hän on?
Kuinka auktoriteettinen hän on?
Kuinka paljon hän harkitsee sanojaan, ennen kuin avaa suunsa?
Kuinka itsevarma hän on?
Kuinka tarkkaavainen hän on?
Kuinka hallittu hän on?
Kuinka seikkailun- tai kokeilunhaluinen hän on?
Kuinka energinen hän on?
Kuinka luova hän on?
Kuinka tehokas hän on?
Kuinka nörtti hän on?
Kuinka muotitietoinen hän on?
Kuinka dramaattinen hän on?
Kuinka sosiaalinen hän on?
Kuinka onnellinen hän on?
Kuinka joustava hän on?
Kuinka materialistinen hän on?
Kuinka realistinen hän on?
Kuinka hyvä hän on keskittymään asioihin?
Kuinka halukas hän on kehittämään itseään?
Miten hän suhtautuu muutokseen ja uusiin asioihin?
Pyrkiikö hän kontrolloimaan muita?
Mitkä ovat hänen yleisimpiä eleitään?
Millaisia eleitä hänellä on hermostuneena?
Mitkä ovat hänen paheitaan?
Mitä hän pelkää eniten?
Mitä hän rakastaa eniten?